Hírlevél regisztráció
*
*
Kérjük másolja be a következő karaktereket: 697CG  
Dekorlemezek (HPL)
Formica Laminate® Collection
UNI-, fa-, absztrakt dekorlemezek
Kompaktlemezek
Formica Compact® Collection
UNI-, fa-, absztrakt kompaktok
Fémfelületű dekorlemezek
Homapal Metals® Collection
Valódi fémfelületű dekorok
Mágneses és írható dekorlemezek
Homapal Magnetic & Boards®
Mágnesezhető és írható felületek
Márvány és gránit dekorok
Formica Stones®
Csúcsminőségű kőmotívumok
Márvány és gránit kompaktok
Formica - TopLine®
Kompaktok konyhapulthoz
Színes magú kompaktok
Formica ColorCore Compact®
Fehér, szürke, fekete maggal
Kompaktok vizes helyiségbe
Formica - Washroom®
WC-k, mosdók válaszfalelemei

Formica dekorlemezek ( HPL , CPL )

Tegnap és ma...
Formica1920.jpg
Formica dekorlemezből készült bútorokat találunk a konyhánkban, a konyhai munkapulton, a fürdőszobánkban, vagy éppen az irodánkban, a pulton, ablakpárkányokon, ajtóborításokon, a liftekben, üzletek, boltok, egyes házak homlokzatán, vagy akár a közlekedésben. De gondolhatunk olyan speciális területekre, mint pl. a kórházak, laborok, klinikák, amelyek bútorzatának anyaga szigorú előírások alapján, pl. Formica dekorlemezből, Formica ChemTop-ból, Formica Solid Surfacing-ből készült.
Hamar belátható, hogy szinte nincs az életnek olyan területe, ahol ne találkoznánk ezzel a termékkel.

Azóta, hogy a két szakember Herbert A Faber és Daniel J O’Conor 1913-ban felfedezte, majd útjára indította a dekorlemez gyártást és vele együtt a Formica céget, a termék az élet minden területén helyet követelt magának. Ahogy az iparban, úgy a magánélet területein, az otthonokban, közösségi létesítményekben. Ma már bármerre nézünk, a dekorlemez (HPL,CPL) része mindennapi életünknek. Köszönhető ez annak, hogy a Formica termékek nemcsak robusztus, erős, az ipar számára rendkívüli műszaki paraméterekkel rendelkeznek, hanem annak is, hogy a termékek folyamatosan változó világunkat követve, a mindennapjainkban körülöttünk található természetes anyagokat, - legyen szó valódi fáról, fémről, kőről, - a megszólalásig hasonlóan, sokszínűen, dekoratív módon, szerkezetükben és mintázatukban teljesen élethűen helyettesítik.


Dekorlemezek gyártása, tulajdonságai
materials.jpg
Mit takar a dekorlemez elnevezés?

A szakmai nyelvben elterjedt „dekorlemez”, ( High Pressure Laminate HPL, vagy Continous Pressure Laminat CPL) jelentése: nagy nyomáson préselt többrétegű lemez.

A magyar fordításból nagy vonalakban már kiderül, hogy mire is kell gondolnunk, de azért néhány további információt is érdemes pár sorban összefoglalni, ami nemcsak a „hogyan készül”, hanem a "miért, és hol használható" kérdésre is azonnal választ adhat.

A HPL dekorlemez egy többlépcsős technológiai folyamat végeredményeként előállított termék, melyben fenolgyantával átitatott cellulózpapír réteg képezi a maganyagot, vagyis a hordozószerepet. A hordozó réteg és a fedőréteg között egy, a termék esztétikai megjelenését biztosító UNI - egyszínű, vagy mintás (pl. famintás, kőmintás) dekorpapír található, mely a termék színét, mintáját adja. A felület kopással szembeni védelmet, a rendkívüli ellenállóképességet az egyik legkeményebb gyantaféle a melamingyanta kopóréteg biztosítja. A fenti anyagokat néhány segédanyaggal kiegészítve, (mint pl. elválasztópapírok, postforming papír, stb.) adott nyomáson és hőmérsékleten meghatározott ideig álló présben összepréselik. A présbe helyezéskor a kopófelület kialakítása érdekében nyomólemezeket helyeznek a melamingyantával átitatott felső rétegre. A nyomólemezek felületüktől függően a lágy gyantába a kívánt (prégelt, magasfényű, faerezetű, stb.) felületi mintát nyomják. A dekorlemez tulajdonságai a gyártás során alkalmazott hőtől, nyomástól és présidőtől függnek. A folyamat befejeztével az alkalmazott anyagok egy műszaki szabványban meghatározott minőséggel, és rendkívüli tulajdonságokkal bíró lemezben öltenek testet. A folyamat vissza nem fordítható, a présből kikerülő 0,7-1,2 mm vastagságú lemez ettől a pillanattól kezdve, mint "dekorlemez", a belsőépítészet és sok más iparág alapanyagául szolgál.

A CPL gyártása abban különbözik a HPL-től, hogy az egyes papírrétegeket külön-kölön papírtekercsekről egy berendezés a folyamatosan, lassú sebességgel haladó présbe húzza. A prés másik oldalán a kész, összepréselt lemez, vastagságtól függően feltekerhető, vagy a kívánt táblaméretre vágható. A folyamatos préselés során a fent felsorolt (nyomás, hő) feltételek csak az áthúzás időtartamáig állnak fenn, ebből adódóan a termék műszaki paraméterei (keménység, kopásállóság) is ennek megfelelően eltérnek a HPL minőségtől.

A felhasználás sokoldalúságát az Europa Norm DIN EN 438 szabvány alábbi előírásainak kielégítése biztosítja:

o Extrém kopásállóság;
o Rendkívüli ütés-, és karcállóság;
o Higénikus, mert a szennyeződésekre érzéketlen;
o Könnyen tisztítható;
o Antisztatikus;
o Élelmiszerekre ártalmatlan;
o Érzéketlen a vegyi anyagokra, forró vízre, nedvességre, száraz hőre, mint pl. a cigarettaparázs, vagy 230°C forró edényre

A Formica dekorok környezetüket nem terhelik, mert

o 70%-ban cellulózból, 30%-ban a természetben fellelhető gyantából állnak;
o Emisszió kibocsátásuk nincs;
o Minőségük okán rendkívül hosszú élettartamúak;
o Hulladékukat háztartási hulladékként lehet megsemmisíteni;


Fentiekből kiderül, hogy a Formica termékek rendkívüli felületi keménységük, kopásállóságuk, színtartósságuk, és nem utolsó sorban élethű megjelenésük miatt tudtak az élet szinte minden területén a valódi anyagok méltó konkurensévé válni.

Legyen Ön tervező, felhasználó, vagy felelőse egy gyártási folyamatnak, amennyiben döntési lehetősége van, alaposan gondolja át, hogy a kiválasztott, alkalmazni kívánt anyagok a velük szemben elvárt tulajdonságokkal rendelkeznek-e.

Amennyiben ezzel kapcsolatban kétségek merülnek fel Önben, forduljon bizalommal hozzánk, illetve a Formica termékekhez!
Atelier Eiring © Minden jog fenntartva.
A weblap a WEB-SET rendszeren üzemel. Készítette a BIT-Hungary Kft.